Hoe vier je kerst in de Provence?

Er zijn een tal van tradities rond en tijdens de kerst in de Provence. Denk bijvoorbeeld eens aan een op en top versierde kerststal, Le Gros Soup of de 13 desserts. In deze blog laat ik je graag zien welke leuke tradities de Zuid-Fransen hebben tijdens de kerstdagen!

De Provençaalse kerststal

In Nederland zie je ze niet veel meer, de kerststal. Maar in Frankrijk is deze kersttraditie nog zeer levendig en doet men heel veel moeite om een zo mooi mogelijke kerststal te maken. Mos wordt geplukt om als ruig landschap te dienen en aluminiumfolie wordt uit de keuken gehaald om er een rivier van te maken. Men is in Provençaalse huizen is zeer creatief als het gaat om de kerststal. Met behulp van de santons (santoun), kleine heiligen die worden gemaakt van klei, wordt de wordt geboorte van Jezus uitgebeeld. Wist u dat de santon-makers van Aubagne het meest beroemd zijn? Op de kerstmarkten in Zuid-Frankrijk kan je deze traditionele santons kopen. Een echt Frans product wat dus zeker niet mag missen in de Provençaalse kerststal.

En pas op 2 februari, volgens de traditie, wordt de kerststal pas afgebroken. Een mooie kersttraditie het opmaken van de kerststal en ook heel erg leuk om bijvoorbeeld met je kinderen te doen!

Le Gros Souper op de avond van 24 december

Le Gros Souper is ook zo’n traditie in de Provence. Het is een bijzondere maaltijd op kerstavond, pas laat op de avond en bestaat uit vetarme gerechten zonder vlees. Maar denk maar niet dat het om 1 gang gaat, nee er zijn zeker zo’n 3 tot 9 gangen. Wat ze vaak eten tijdens Le Gros Souper zijn bijvoorbeeld slakken, kabeljauw en groenten zoals bleekselderij. De tafel moet volgens traditie gedekt worden met 3 witte tafelkleden, deze verwijzen naar de heilige drie-eenheid.

De dertien desserts

Een traditie waar ik mij als liefhebber van zoetigheid helemaal in kan vinden: de 13 desserts! Het is een verwijzing naar Jezus en de 12 apostelen. En welke desserts het precies moeten zijn staat niet vast maar vaak zie je de Mendiants: de chocoladekoekjes me noten en gedroogd fruit. Ook dadels en zwarte en witte noga horen ook bij de 13 desserts. En in Aix-en-Provence heb je een heerlijk lekkernij wat ook niet mag ontbreken: Calissons. Een leuke traditie de 13 desserts en vooral erg lekker!

Weet jij nog een kersttraditie die typisch voor de Provence is? Ik ben benieuwd!

A bientôt, Juliette

Tagged: Tags